Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Λήξη των ταυρομαχιών στην Καταλoνία




Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας αποφάσισε να κηρύξει εκτός νόμου τις ταυρομαχίες στην ισπανική περιοχή, κάνοντας την το πρώτο πεδίο της ηπειρωτικης χώρας που κινεί την απαγόρευση.

Η απόφαση προέκυψε από μια καμπάνια που συνέλεξε πάνω από 180.000 υπογραφές υποστηρίζοντας την πρόταση να συμπεριληφθεί ο ταύρος στην προστασία των υπό εξαφάνιση ζώων που τηρεί η νομοθεσία.

Η Βαρκελώνη είχε κάποτε τρεις άρρενες ταυρομαχιών, τώρα μόνο μια, η μνημειώδης Plaza, παραμένει. Μέσα στην αρένα, οι ταυρομάχοι ευχαριστούν τον κόσμο. Υποστηρικτές λένε πως το τελετουργικό της ταυρομαχίας είναι μια μορφή τέχνης που είναι ζωτικής σημασίας το να διατηρηθεί.

Ταυρομάχος: "Το να σκέφτεσαι πως μπορούν να σου κλέψουν κομμάτι από όλα αυτά που λατρεύεις, που είναι τόσο σημαντικά για τη ζωή σου, το επάγγελμα σου, είναι δύσκολο".

Πολέμιοι των ταυρομαχιών λένε ότι η παρουσία τους παρακμάζει την περιφέρεια και πως οι αγώνες σπάνια πουλάνε.

Όσο η επίσημη διαμάχη είναι πάνω στα δικαιώματα των ζώων, πολλοί πιστεύουν πως αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε κάποιους εθνικόφρονες Καταλονούς για να σημειώσουν τη διαφορά τους απ' την υπόλοιπη Ισπανία, απορρίπτοντας μια από τις πιο δημοφιλείς τους παραδόσεις.

Η τελευταία σκηνή της ταυρομαχίας πραγματοποιείται όταν ο ταυρομάχος αποδεικνύει την ανωτερότητα του πάνω στον ταύρο.


Το κίνημα έχει υπογράψει τη λήξη των ταυρομαχιών στη Καταλονία από το 2012.